maanantai 12. joulukuuta 2011

SpaceX:n suunnitelmat etenevät

Kuva: NASA
SpaceX lähettää seuraavan Dragon-kapselin testilennolle tällä tietoa 7. helmikuuta. Tällä testilennolla Dragon-kapseli lähestyy avaruusasemaa ja testaa viestintä- ja lähestymisjärjestelmiään, sen jälkeen aseman robottikäsi tarttuu kapseliin ja siirtää sen Harmony-modulin telakointiporttiin ja telakoi sen asemaan.

Alunperin nämä toimet oli tarkoitus suorittaa kahdella eri testilennolla mutta nyt on päätetty yhdistää nämä toimet tehtäväksi samalle lennolle.

Dragon laukaistaan Falcon 9 kantoraketilla Cape Canaveralista ja se kiertää Maata liikkuen kiertoradalla siten että se saavuttaa kansainvälisen avaruusaseman kahdessa päivässä. Tämä tapahtunee 9. helmikuuta jolloin Dragon lähestyy hitaasti asemaa takaa ja altapäin tullen lopulta 2,5 kilometrin etäisyyden päähän aseman alle ennenkuin poistuu kiertämään asemaa ovaalimaiselle radalle turvalliselle etäisyydelle. Tämä on samalla tärkeä kapselin turvajärjestelmän testi, koska koska kapselin lähestymisen turvallinen keskeyttäminen on olennainen testissä osoitettava toiminnallisuus.

Tämän jälkeen kapseli aloittaa uuden lähestymissekvenssin 11. helmikuuta lähestyen asemaa jälleen takaa ja alta tullen hitaasti Canadarm2 robottikäden ulottuville noin 10 metrin päähän asemasta, jolloin astronautti Dan Burbank tarttuu kapseliin robottikädellä. Dragon-kapseliin tartutaan samaan tyyliin kuin Japanin HTV-rahtialukseen ja se siirretään Harmony-modulin telakointiporttiin.

Kaiken mennessä suunnitelmien mukaisesti Dragon viettää 2 viikkoa telakoituneena asemaan. Sen jälkeen alus irroitetaan ja se palaa Maan pinnalle laskeutuen mereen Kalifornian edustalle laskuvarjojen varassa.

Jos tämä demonstrointilento onnistuu hyvin, se merkitsee SpaceX:lle alkua vähintaan 12 kaupalliselle avaruuslennolle joilla se kuljettaa rahtia asemalle. Tämän sopimuksen arvo on noin 1,6 miljardia dollaria.

Lähde: http://www.spaceflightnow.com/falcon9/003/111209dates/

Lisätietoja:
http://fi.wikipedia.org/wiki/SpaceX_Dragon
http://en.wikipedia.org/wiki/Falcon_9
http://www.spaceflightnow.com/falcon9/003/dragon.html
http://www.spaceflightnow.com/falcon9/003/111209dragonprep/
http://www.spaceflightnow.com/falcon9/003/111210rocket/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti